Odsek za planove integriteta održao 23 seminara u 16 gradova Srbije

Mladenovac (Beograd) – Izbori za odbornike
22/06/2012
Niška Banja – Izbori za odbornike
22/06/2012

Odsek za planove integriteta održao 23 seminara u 16 gradova Srbije

Fotografija-planovi
print

Odsek za planove integriteta održao je tokom septembra, oktobra, novembra i decembra 2012. godine seriju seminara za predstavnike institucija javnog sektora iz gradova i opština sa teritorija 24 upravna okruga u Srbiji. Na seminare su pozivane institucije koje po evidenciji Odseka za planove integriteta nisu do sada prisustvovale seminarima na ovu temu. Održano je ukupno 23 seminara u 16 gradova Srbije na kojima je bilo prisutno ukupno 818 predstavnika iz 553 institucije. Učesnici seminara bili su članovi radnih grupa za izradu plana integriteta u institucijama, kao i rukovodioci institucija.
Seminari su održani sa ciljem razvijanja znanja i svesti o značaju uvođenja plana integriteta kao preventivnog institucionalnog mehanizma u borbi protiv korupcije, etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka i drugih nepravilnosti; upoznavanja učesnika sa pojmom, svrhom i ciljem izrade plana integriteta, uporednom praksom, kao i načinom izrade plana integriteta u elektronskoj aplikaciji. Nakon završetka ciklusa seminara možemo rezimirati da su njihovi osnovni ciljevi, poput informisanja i proširivanja nivoa znanja i veština polaznika o temi koja je bila predmet seminara ispunjeni, kao i da na institucionalnom nivou postoji viši stepen razumevanja svrhe i cilja izrade planova integriteta kao sistemskog mehanizma prevencije korupcije.

Odsek za planove integriteta održao je tokom septembra, oktobra, novembra i decembra 2012. godine seriju seminara za predstavnike institucija javnog sektora iz gradova i opština sa teritorija 24 upravna okruga u Srbiji. Na seminare su pozivane institucije koje po evidenciji Odseka za planove integriteta nisu do sada prisustvovale seminarima na ovu temu. Održano je ukupno 23 seminara u 16 gradova Srbije na kojima je bilo prisutno ukupno 818 predstavnika iz 553 institucije. Učesnici seminara bili su članovi radnih grupa za izradu plana integriteta u institucijama, kao i rukovodioci institucija koje su pozivane na seminare.

Cilj seminara „“Izrada plana integriteta““ bio je:

– razvijanje znanja i svesti o značaju uvođenja plana integriteta kao preventivnog institucionalnog mehanizma u borbi protiv korupcije, etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka i drugih nepravilnosti;
– upoznavanje učesnika sa pojmom, svrhom i ciljem izrade plana integriteta; uporednom praksom izrade plana integriteta; procesom izrade plana integriteta; praktičnom izradom plana integriteta na osnovu usvojenih nacrta (rad u elektronskoj aplikaciji).
– razjašnjenje spornih pitanja i nejasnoća vezanih za izradu plana integriteta po fazama (mogućnost da učesnici seminara postavljaju pitanja o dilemama i nedoumicama vezanim za izradu plana integriteta).
Nakon završetka ciklusa seminara možemo rezimirati da su njihovi osnovni ciljevi, poput informisanja i proširivanja nivoa znanja i veština polaznika o temi koja je bila predmet seminara ispunjeni, kao i da na institucionalnom nivou postoji viši stepen razumevanja svrhe i cilja izrade planova integriteta kao sistemskog mehanizma prevencije korupcije.

Evo i detaljnijih podataka o održanim seminarima:

 • U Beogradu je od 11. 09. do 14. 09. održana serija seminara za predstavnike radnih grupa iz institucija koje se nalaze na području grada. Ukupno je na predavanjima prisustvovalo 129 učesnika iz 81 institucije.
 • Dana 18. 09. u Zrenjaninu je održan seminar za institucije sa teritorije Srednjebanatskog okruga. Skupu je prisustvovalo 35 osoba iz 25 institucija.
 • Dana 20. 09. u Pančevu je održan seminar za institucije sa teritorije Južnobanatskog okruga. Skupu je prisustvovalo 43 osobe iz 25 institucija.
 • Dana 24. 09. u Požarevcu je održan seminar za institucije sa teritorija Braničevskog i Podunavskog okruga. Skupu je prisustvovalo 39 osoba iz 22 institucije.
 • Dana 25. 09. u Šapcu je održan seminar za institucije sa teritorije Mačvanskog okruga. Skupu je prisustvovalo 20 osoba iz 16 institucija.
 • Dana 28. 09. u Valjevu je održan seminar za institucije sa teritorije Kolubarskog okruga. Skupu je prisustvovalo 27 osoba iz 18 institucija.
 • Dana 1. 10. u Somboru je održan seminar za institucije sa teritorija Zapadnobačkog i Severnobačkog okruga. Skupu je prisustvovalo 38 osoba iz 28 institucija.
 • Dana 2. 10. u Kikindi je održan seminar za institucije sa teritorije Severnobanatskog okruga. Skupu je prisustvovalo 23 osobe iz 16 institucija.
 • Dana 9. 10. u Sremskoj Mitrovici je održan seminar za institucije sa teritorije Sremskog okruga. Skupu je prisustvovalo 18 osoba iz 14 institucija.
 • Dana 12. 10. u Novom Sadu je održan seminar za institucije sa teritorije Južnobačkog okruga. Skupu je prisustvovalo 47 osoba iz 29 institucija.
 • Dana 14. 11. na Zlatiboru je održan seminar za institucije sa teritorije Zlatiborskog okruga. Skupu je prisustvovalo 61 osoba iz 47 institucija.
 • Dana 15. 11. u Novom Pazaru je održan seminar za institucije sa teritorije Sandžačkog okruga. Skupu je prisustvovalo 28 osoba iz 22 institucije.
 • Dana 22. 11. i 23. 11. u Kraljevu su održani seminari za institucije sa teritorija Raškog, Rasinskog i Moravičkog okruga. Ukupno je na predavanjima prisustvovalo 49 učesnika iz 31 institucije.
 • Dana 27. 11. u Boru je održan seminar za institucije sa teritorija Borskog i Zaječarskog okruga. Skupu je prisustvovalo 36 osoba iz 23 institucije.
 • Dana 28. 11. i 29. 11 u Kragujevcu je održan seminar za institucije sa teritorije Pomoravskog i Šumadijskog okruga. Ukupno je na predavanjima prisustvovalo 82 učesnika iz 55 institucija.
 • U Nišu je od 4. 12. do 6. 12. održana serija seminara za predstavnike radnih grupa iz institucija koje se nalaze na području Nišavskog, Jablaničkog, Pirotskog, Pčinjskog i Topličkog okruga. Ukupno je na predavanjima prisustvovalo 143 učesnika iz 101 institucije.