Predstavljen Izveštaj o analizi postupka odobravanja udžbenika i izbora udžbenika u školama

Niška Banja – Izbori za odbornike
22/06/2012
Novi Pazar – Izbori za odbornike
22/06/2012

Predstavljen Izveštaj o analizi postupka odobravanja udžbenika i izbora udžbenika u školama

print

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je Izveštaj o analizi postupka odobravanja udžbenika i izbora udžbenika u školama u kome su navedeni rizici koji mogu stvoriti uslove za korupciju, kao i preporuke za njihovo otklanjanje. Izveštaj je dostavljen Vladi Srbije, republičkom parlamentu i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i nadležnom skupštinskom Odboru, od kojih se očekuje da ispoštuju navedene preporuke.


Izveštaj su predstavili Zlatko Minić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Jadranka Pavličić, savetnik u Odeljenju za strategiju i propise Agencije.
„Očekujemo od nadležnih, prvenstveno Vlade u čijoj je nadležnosti da ispoštuju proporuke i zaista ćemo istrajati na tome da se korupcija mora sprečavati, a ne samo de se reši nakon što se desi“ rekao je Zlatko Minić.
Svoja iskustva u ovoj oblasti predstavio je i zaštitnik građana, Saša Janković, ocenivši da nije dovoljno da se država bavi samo sistemskom korupcijom, a da građani stalno iskazuju sumnje u korupciju u prosveti. „Trenutni propisi se moraju unaprediti, jer su ispod minimuma prihvatljivosti“, naglasio je Janković na konferenciji u prostorijama Agencije i ponovio da formiranje radnih grupa koje ocenjuju rukopis udžbenika nije regulisano propisima.

 

Tekst Izveštaja