Агенција ће са посебном пажњом пратити примену Закона о озакоњењу објеката

Агенција апелује да напад на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић буде хитно истражен
23/11/2015
Заједничко саопштење за јавност Савета и Агенције
23/11/2015

Агенција ће са посебном пажњом пратити примену Закона о озакоњењу објеката

print
Znak-Horizontalno-CirilicaАгенција за борбу против корупције изражава забринутост што из Закона о озакоњењу објеката нису отклоњени ризици корупције којима се омогућава остваривање партикуларних интереса, давање широких дискреционих овлашћења органима јавне власти и довођење у неравноправан положај грађана за које неће важити прописане привилегије.

Иако је усвајањем амандмана прецизирано да до озакоњења незаконито изграђених викендица и кућа за одмор може доћи једино у другом степену заштите природног добра, уколико се не налазе у заштитним зонама према посебним законима, остаје питање шта оправдава повољнији правни режим за њихове власнике у односу на власнике свих других незаконито изграђених објеката у овим подручјима. Утисак је да се оваквим решењем чини уступак лицима која су пре доношења овог закона незаконито саградила викендице или куће за одмор у овим подручјима, иако ови објекти не служе за задовољење егзистенцијалних потреба, а које би једине могле представљати разуман изузетак са становишта јавног интереса.

Још једном скрећемо пажњу да се непрецизним изузецима код услова за озакоњење отвара простор за легализацију појединих објеката изграђених на подручјима на којима иначе не би смело да се гради. Посебан проблем представља то што Закон пружа могућност преиспитивања коначних решења о рушењу и накнадне легализације објеката, а све то на основу ланца дискреционих оцена.

Имајући у виду наведено, Агенција за борбу против корупције ће са посебном пажњом у предстојећем периоду пратити примену овог закона и о својим налазима редовно обавештавати јавност.