• Agencija za borbu protiv korupcije prati predsedničku kampanju

  Znak Horizontalno CirilicaPovodom predsedničkih izbora Agencija za borbu protiv korupcije organizovala je mrežu posmatrača. Podsećamo na činjenicu da je broj posmatrača u 2012. i 2016. godine bio daleko veći, ali su tada održani lokalni, parlamentarni i predsednički izbori. Agencija pruža podršku i usmerava rad posmatrača u cilju što kvalitetnijeg prikupljanja podataka koji ukazuju na troškove izborne kampanje, kako bi se na sveobuhvatan način izvršila kontrola finansiranja političkih subjekata.
  Agencija za borbu protiv korupcije je već od samog početka izborne kampanje putem mreže posmatrača, a i kroz predstavke građana, uočila da određeni politički subjekti i tokom ove izborne kampanje sprovode aktivnosti koje se ne mogu okarakterisati kao političke – deljenje pomoći slabije situiranim građanima, organizovanje besplatnih lekarskih pregleda, dobrovoljno davanje krvi… Ove i slične aktivnosti su se pojavljivale i u ranijim izbornim kampanjama, kada je Agencija javno ukazivala na mogućnost kršenja zakona, a zatim i na osnovu odgovarajućih dokaza inicirala pokretanje postupaka pred nadležnim organima, što će činiti i ubuduće postupajući u skladu sa svojim nadležnostima.

  Opširnije...
 • Saopštenje sa sednice Odbora održane 22. marta 2017. godine

  Znak Horizontalno CirilicaOdbor Agencije je na sednici održanoj 22. marta doneo zaključke o odbacivanju tri prijave podnete na javni konkurs za izbor direktora Agencije jer su nepotpune, odnosno kandidati uz prijave nisu dostavili dokumentaciju navedenu u oglasu konkursa kojom se dokazuje da ispunjavaju uslove za izbor.
  U pogledu dalje procedure, Odbor Agencije jednoglasno je doneo zaključak da se nastavi postupak izbora direktora Agencije uprkos tome što 8. aprila ove godine ističe mandat četvoro članova Odbora. Ocenjeno je da iz tehničkih razloga, zbog velikog broja prijavljenih kandidata, Odbor najverovatnije neće biti u mogućnosti da okonča postupak do navedenog roka.

  Opširnije...
 • Zamena teza u slučaju Siniša Mali

  Znak Horizontalno CirilicaZačuđuju reakcije koje su u poslednjih nekoliko dana prisutne u medijima na rad Agencije za borbu protiv korupcije povodom slučaja funkcionera Siniše Malog, gde je očigledno došlo do zamene teza.
  Naime, Agencija za borbu protiv korupcije je jedini državni organ koji je baveći se predmetom Siniše Malog preduzeo sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i inicirao postupke kod drugih nadležnih organa.
  Podsećamo javnost da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio Agenciji svojim rešenjem da se pored ostalih zaštite podaci „kao što su broj bankovnog računa, novčani iznosi na bankovnim računima, podaci o adresi na kojoj se nepokretnosti nalaze, registarski brojevi prevoznih sredstava i sl.“
  Poverenik navodi u saopštenju i izjavama medijima da Agencija nije navela podatke kao što je površina nepokretnosti, vrsta vozila, imena firmi čiji je vlasnik funkcioner. To nije istina i ti podaci se lako mogu proveriti na sajtu Agencije.

  Opširnije...
 • Obaveštenje za javnost

  Znak Horizontalno Cirilica

  Postupajući po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti br. 071-01-232/2017-03 od 24.02.2017. godine, Agencija za borbu protiv korupcije je Snežani Đurić, novinarki portala „Pištaljka“, uz zaštitu podataka o ličnosti, dostavila kopije:
  – spise predmeta kontrole imovine i prihoda Siniše Malog tokom 2016. godine,
  – izjave Marije Mali, bivše supruge Siniše Malog, date 2016. godine o pravdanju ličnih prihoda, ostvarenih u bračnoj zajednici, kao i
  – dokumenta iz kojih se mogu saznati mere koje je Agencija preduzela povodom izjave Marije Mali da je njena napred navedena izjava lažna.

  Opširnije...
 • Memorijalni turnir

  fudbal za sajt

  Agencija za borbu protiv korupcije učestvuje u tradicionalnom 17. Memorijalnom turniru u malom fudbalu „Igrajmo za 16“, koji od 2000. godine Radio-televizija Srbije održava u znak sećanja na tragično nastradale kolege u bombardovanju zgrade RTS-a. Na turniru učestvuje više od 140 ekipa koje se takmiče u devet gradova, a finale je zakazano u nedelju 17. aprila 2017. u Ustanovi sportski centar Voždovac na Banjici.

  Opširnije...
Obaveštenja
Kalendar događaja
mart 2017
Događaji

 • Program seminara Plan integriteta 31.03.2017. godine, Vrnjačka Banja Hotel „Promenada„ Vrnjačka bb 10:00 – 10:10 Uvodna reč 10:10 – 11:30 Pojam, cilj i značaj plana integriteta, svrha njegove izrade, metodologija i način izrade plana integriteta u elektronskoj aplikaciji. 11:30 – 12:00 Osveženje • Program seminara Plan integriteta 30.03.2017. godine, Požega Gradski kulturni centar Knjaza Miloša 8 11:00 – 11:10 Uvodna reč 11:10 – 12:30 Pojam, cilj i značaj plana integriteta, svrha njegove izrade, metodologija i način izrade plana integriteta u elektronskoj aplikaciji. 12:30 – 13:00 Osveženje