• Агенција за борбу против корупције прати председничку кампању

  Znak Horizontalno CirilicaПоводом председничких избора Агенција за борбу против корупције организовала је мрежу посматрача. Подсећамо на чињеницу да je број посматрача у 2012. и 2016. године био далеко већи, али су тада одржани локални, парламентарни и председнички избори. Агенција пружа подршку и усмерава рад посматрача у циљу што квалитетнијег прикупљања података који указују на трошкове изборне кампање, како би се на свеобухватан начин извршила контрола финансирања политичких субјеката.
  Агенција за борбу против корупције је већ од самог почетка изборне кампање путем мреже посматрача, а и кроз представке грађана, уочила да одређени политички субјекти и током ове изборне кампање спроводе активности које се не могу окарактерисати као политичке – дељење помоћи слабије ситуираним грађанима, организовање бесплатних лекарских прегледа, добровољно давање крви… Ове и сличне активности су се појављивале и у ранијим изборним кампањама, када је Агенција јавно указивала на могућност кршења закона, а затим и на основу одговарајућих доказа иницирала покретање поступака пред надлежним органима, што ће чинити и убудуће поступајући у складу са својим надлежностима.

  Опширније...
 • Саопштење са седнице Одбора одржане 22. марта 2017. године

  Znak Horizontalno CirilicaОдбор Агенције је на седници одржаној 22. марта донео закључке о одбацивању три пријаве поднете на јавни конкурс за избор директора Агенције јер су непотпуне, односно кандидати уз пријаве нису доставили документацију наведену у огласу конкурса којом се доказује да испуњавају услове за избор.
  У погледу даље процедуре, Одбор Агенције једногласно је донео закључак да се настави поступак избора директора Агенције упркос томе што 8. априла ове године истиче мандат четворо чланова Одбора. Оцењено је да из техничких разлога, због великог броја пријављених кандидата, Одбор највероватније неће бити у могућности да оконча поступак до наведеног рока.

  Опширније...
 • Замена теза у случају Синиша Мали

  Znak Horizontalno CirilicaЗачуђују реакције које су у последњих неколико дана присутне у медијима на рад Агенције за борбу против корупције поводом случаја функционера Синише Малог, где је очигледно дошло до замене теза.
  Наиме, Агенција за борбу против корупције је једини државни орган који је бавећи се предметом Синише Малог предузео све мере и радње из своје надлежности и иницирао поступке код других надлежних органа.
  Подсећамо јавност да је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности наложио Агенцији својим решењем да се поред осталих заштите подаци „као што су број банковног рачуна, новчани износи на банковним рачунима, подаци о адреси на којој се непокретности налазе, регистарски бројеви превозних средстава и сл.“
  Повереник наводи у саопштењу и изјавама медијима да Агенција није навела податке као што је површина непокретности, врста возила, имена фирми чији је власник функционер. То није истина и ти подаци се лако могу проверити на сајту Агенције.

  Опширније...
 • Обавештење за јавност

  Znak Horizontalno Cirilica

  Поступајући по решењу Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности бр. 071-01-232/2017-03 од 24.02.2017. године, Агенција за борбу против корупције је Снежани Ђурић, новинарки портала „Пиштаљка“, уз заштиту података о личности, доставила копије:
  – списе предмета контроле имовине и прихода Синише Малог током 2016. године,
  – изјаве Марије Мали, бивше супруге Синише Малог, дате 2016. године о правдању личних прихода, остварених у брачној заједници, као и
  – документа из којих се могу сазнати мере које је Агенција предузела поводом изјаве Марије Мали да је њена напред наведена изјава лажна.

  Опширније...
 • Меморијални турнир

  fudbal za sajt

  Агенција за борбу против корупције учествује у традиционалном 17. Меморијалном турниру у малом фудбалу „Играјмо за 16“, који од 2000. године Радио-телевизија Србије одржава у знак сећања на трагично настрадале колеге у бомбардовању зграде РТС-а. На турниру учествује више од 140 екипа које се такмиче у девет градова, а финале је заказано у недељу 17. априла 2017. у Установи спортски центар Вождовац на Бањици.

  Опширније...
Обавештења
Календар догађаја
март 2017
Догађаји

 • Програм семинара План интегритета 31.03.2017. године, Врњачка Бања Хотел „Променада„ Врњачка бб 10:00 – 10:10 Уводна реч 10:10 – 11:30 Појам, циљ и значај плана интегритета, сврха његове израде, методологија и начин израде плана интегритета у електронској апликацији. 11:30 – 12:00 Освежење • Програм семинара План интегритета 30.03.2017. године, Пожега Градски културни центар Књаза Милоша 8 11:00 – 11:10 Уводна реч 11:10 – 12:30 Појам, циљ и значај плана интегритета, сврха његове израде, методологија и начин израде плана интегритета у електронској апликацији. 12:30 – 13:00 Освежење