Здравствени прегледи нису политичке активности

Model Law on the Law on the Anti-corruption Agency
11/05/2015
The Report on the Oversight of the Financing of Political Entities in 2014
04/01/2016

Здравствени прегледи нису политичке активности

print
Znak-Horizontalno-CirilicaАгенција за борбу против корупције је у протеклом периоду добила више пријава грађана и политичких субјеката да Општински одбор Српске напредне странке Баточина организује бесплатну правну помоћ, као и да ће се у наредном периоду, у организацији Уније жена ОО СНС Баточина, обавити бесплатан очни преглед од стране лекара специјалисте, офталмолога.

Одредбом члана 19. Закона о финансирању политичких активности прописано je да средства за финансирање редовног рада политички субјекти могу да користе за функционисање и пропагирање идеје политичког субјекта које, између осталог, подразумевају рад са бирачима и чланством, међународну сарадњу, трошкове зарада и накнада запослених, трошкове промоције, рекламног материјала и остале сличне политичке активности.

Агенција указује на то да се пружање правне помоћи и обављање здравствених прегледа не могу сматрати политичким активностима политичког субјекта у смислу Закона о финансирању политичких активности, те да овај вид понашања може довести до повреде овог и других закона.