Агенција за борбу против корупције прати председничку кампању

Znak Horizontalno CirilicaПоводом председничких избора Агенција за борбу против корупције организовала је мрежу посматрача. Подсећамо на чињеницу да je број посматрача у 2012. и 2016. године био далеко већи, али су тада одржани локални, парламентарни и председнички избори. Агенција пружа подршку и усмерава рад посматрача у циљу што квалитетнијег прикупљања података који указују на трошкове изборне кампање, како би се на свеобухватан начин извршила контрола финансирања политичких субјеката.
Агенција за борбу против корупције је већ од самог почетка изборне кампање путем мреже посматрача, а и кроз представке грађана, уочила да одређени политички субјекти и током ове изборне кампање спроводе активности које се не могу окарактерисати као политичке – дељење помоћи слабије ситуираним грађанима, организовање бесплатних лекарских прегледа, добровољно давање крви… Ове и сличне активности су се појављивале и у ранијим изборним кампањама, када је Агенција јавно указивала на могућност кршења закона, а затим и на основу одговарајућих доказа иницирала покретање поступака пред надлежним органима, што ће чинити и убудуће поступајући у складу са својим надлежностима.
Такође, подсећамо да је одредбама члана 29. Закона о Агенцији за борбу против корупције прописано да функционер не може да користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера, за промоцију политичких субјеката, као и да је дужан да увек недвосмислено предочи саговорницима и јавности да ли износи став органа у којем врши јавну функцију или став политичке странке, односно политичког субјекта, те да ће Агенција у свим случајевима у којима се утврди да су се функционери понашали супротно наведеним законским одредбама поступити у складу са својим овлашћењима.
Поводом навода дела јавности у којима се указује да директор Агенције није изабран како би се опструирала Агенција у контроли финансирања председничких кандидата, наглашавамо да Агенција за борбу против корупције има вршиоца дужности директора, као и стручну службу која се бави контролом финансирања изборне кампање и поштовањем обавеза функционера.
Агенција ће и у наредном периоду радити на унапређивању организационих и методолошких аспеката посматрања изборних кампања, а нарочито контроле извештаја. Своје знање и искуство ћемо, као и до сада, делити са свим заинтересованим странама и радити на даљој едукацији цивилног сектора из области контроле финансирања политичких субјеката.

Обавештења
Календар догађаја
април 2017
Догађаји

  • Консултативни састанак Агенције за борбу против корупције са организацијама цивилног друштва Агенција за борбу против корупције Царице Милице 1 Београд 26. април 2017. године 11:00-11:10 Уводно обраћање Агенција за борбу против корупције 11:10-12:45 Представљање циљева јавног конкурса за доделу средстава организацијама цивилног друштва за подношење предлога пројеката алтернативног извештавања о спровођењу Акционог плана за Поглавље […]  • Семинар План интегритета 26.04.2017. године, Ечка Хотел „Каштел Ечка“ Новосадска бр. 7 Предавачи: Драгана Крунић, шеф Одсека за планове интегритета   Златко Стојановић, млађи саветник у Одсеку за планове интегритета; 10:00 – 10:15 Уводна реч 10:15 – 11:30 Појам, циљ и значај плана интегритета, сврха његове израде, методологија и начин израде плана интегритета у електронској […]